Moderatorzy: piotii, miranda
przez bombel4422 » 17 wrz 2021, o 23:14
Witam szanownych forumowiczów.
Przeszukałem czeluści bezdenne i zakamarki najdalsze tej skarbnicy wiedzy ale nie znalazłem nic na ten temat, otóż:
Jestem w sytuacji, kiedy moja żona wożąc starsze dziecko do przedszkola Astrą H 2007 kombi Z16XE1, zabiera ze sobą kilkumiesięcznego bobasa. Sprawa stanęła na ostrzu noża, kiedy dzidziuś nieomal udusił się z tyłu zanim żona zatrzymała auto na środku ulicy i wskoczyła przez podłokietnik na tylną kanapę
.
Obecnie jestem w trakcie przygotowań do montażu wyłącznika poduszki pasażera z wiadomego powodu i zastanawia mnie jedna rzecz, którą odkryłem wczoraj bebesząc schowek
:
Dla czego w poduszce pasażera są dwie wtyczki (po dwa piny każda)?

...oczywiście jest to zgodne ze schematem,

Wygląda to tak, jakby podczas wypadku jednocześnie miały uruchomić się dwa ładunki, nigdy się z ty nie spotkałem i muszę zrobić z tego magistra zanim coś zacznę...
...a plan mam taki
, żeby zastosować oryginalny wyłącznik na kluczyk z Insigni oraz kontrolkę informacyjną z Octavia II (swoją drogą żenada i krok w tył, że AH nie ma tego w serii lub chociażby w opcji). Zasada działania prosta- przed zapłonem możliwe będzie skonfigurowanie poduszki kluczykiem, a spreparowany przełącznik z Octavii II będzie podpinał poduszkę lub rozłączał ją wpinając jednocześnie rezystor/rezystory oraz lampkę kontrolną na panelu środkowym. Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi odnośnie podwojonej wtyczki. Planuję zrobić tutka ze zdjęciami dla potomnych.
-
bombel4422
- Nauka jazdy
-
- Silnik: 1.6 Z16XER
przez soltys_viara » 20 wrz 2021, o 18:16
a w samym TISie nie było jakiś dodatkowych informacji o tych złączach?
-
soltys_viara
- Klubowicz
-
- Silnik: 1.4 Z14XEP
przez bombel4422 » 24 wrz 2021, o 07:03
soltys_viara napisał(a):a w samym TISie nie było jakiś dodatkowych informacji o tych złączach?
nie mam TIS'a, a jedynie schemat.
-
bombel4422
- Nauka jazdy
-
przez Patrykus » 24 wrz 2021, o 08:26
zasada jest pewnie taka sama jak w innych markach, w zależności od ciężaru zajętości fotela gdzie jest czujnik w razie stłuczki uruchamiany jest jeden nabój poduszki lub od razu dwa, przykład układy bezpieczeństwa BMW
-
Patrykus
- Weteran
-
- Silnik: 1.7 CDTI Z17DTR
przez bombel4422 » 28 wrz 2021, o 20:38
Patrykus, mądrze prawisz.
Mam czujnik w fotelu, w prawdzie nie rozpina on poduszek ale do czegoś musi służyć.
-
bombel4422
- Nauka jazdy
-
Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia